Подкрепяме инициативните
Блогът на Работилницата

Възможности за добро образование

Posted by admin on 20th January 2015

Представяме ви един проект, който е свързан с равен достъп до образование на повече млади хора. Проблемът с достъп до качествено образование е все по-сериозен, особенно в развиващите се страни. Прочетохме информация за този малък проект в сайта www.globalgiving.org и решихме да ви запознаем с него.

ФРГИ е организация, която работи за развиване на дарителството и за нас е важно да се дарявт средства за проекти свързани с подкрепа на развитието на малката общност. Тук може да се запознаете с някои от програмите, които финансираме различни проекти свързани с образование.

Проектът, за който ще ви разкажем има за цел да осигури всичко необходимо за едно обучението на едно афганистанското момче в частно средно училище – учебници, помагала, книги, униформа. Без стипендия, много от младежите не могат да си позволят да посещават тези училища. Афганистан не разполага с достатъчно държавни училища, а и там където има качеството на образование не е на необходимото ниво. Този проект ще даде възможност на един ученик да посещава гимназията и да получи добро образование.

Повече за проекта, може да прочетете тук.

20Jan

Глобално пространство за промяна в общността или как да направим комуникациите си по-бързи и лесни, и така да достигнем до повече хора

Posted by admin on 16th January 2015

Вече шест години ФРГИ е част от TechSoup Global и като представител на глобалната мрежа, предоставя софтуеър за НПО в България. С помощта на предоставените продукти, организациите могат: да оптимизират ежедневните си дейности, да подобрят комуникациите си, да повишат технологичния си капацитет.

През 2009 година Фондация „Работилница за граждански инициативи” стана асоцииран партньор на TechSoup Global.Това партньорство дава възможност за българските граждански организации и читалищата да имат достъп до дарения на технологични продукти.

Програмата подпомага неправителствени организации и читалищата в страната като предоставя безвъзмездно софтуер. Дарението на технологични продукти подпомага неправителствените организации да пренасочат средства от и без това малките си бюджети към програмни дейности.

От май 2014 година един от световните лидери в производството на антивирусни програми – Семантек се включи с осем нови продукта. С лицензирани софтуерни продукти в програмата участват Майкрософт, Адобе и САП. Вижте какви електронни ресурси, можете да получите от сайта на ТехСуп. Там ще намерите и подробна информация за съответните продукти, както и каква административна такса трябва да заплатите, за да ги получите.

За да участвате в програмата и да получите като дарение лицензиран софтуерен продукт, посетите: www.techsoup-bulgaria.org.

Тук може да гледате филма, който представя 25-та годишната работа на TechSoup Global:

16Jan

ПОДАРИ ИСТОРИЯ И СЕ ВКЛЮЧИ В #GIVINGTUESDAY

Posted by admin on 1st December 2014

Ден преди #GivingTuesday,  ФРГИ предлага още една възможност да се включите в инициативата. Преди дни официално стартира кампанията „Тази Коледа, подари история!“.

Всеки може да се включи чрез благотворителния онлайн магазин To gather together, където са събрани ръчно изработени сувенири и аксесоари.  Всички те са дарени на магазина от техните автори или са изработени по стара българска технология от хора, заели се с опазването на българското културно наследство. Затова всеки подарък носи отпечатъка на времето и има своя история.  Всеки поръчал ще получи не само сувенир или аксесоар, но и художествен разказ за неговото създаване. Средствата от закупените подаръци ще се събират в постоянен фонд „Фондация Работилница за граждански инициативи“, чрез които ще продължи подкрепата на граждански инициативи, водещи до решаването на конкретни проблеми в различни общности.

Така всеки може да стане част от продълженито на историята и да се присъедини към глобалната инициатива #GivingTuesday.

Тази Коледа, подари история за един стар занаят – восъколеенето, за топлината у дома, за красотата на формите и цветовете… Представяме ви восъчните свещи, изработени по проект “Пламък в Къкрина” към програма “Живо налседство” на ФРГИ.


Проектът има за цел да върне интересът към восъкарството и пчеларството в региона. За целта се организират срещи и се събират разкази, спомени и житейски случки, свързани с восъкарството. Срещи със стари пчелари и восъкари в село Къкрина. Лекции за свойствата на пчелния восък, за неговото приложение в медицината и в бита бяха на втория семинар.

Пламък от миналото

“Пламък в Къкрина” е проект, който има за цел да възроди восъкарството и восъколеенето, като основен занаят, характерен за къкриненци в миналото. Да извади от работилниците на старите майстори, тези позабравени занаяти и да стопли с тях хората в настоящето. На срещите проведени в рамките на проекта се събира цялата общност, възрастните разказват спомени за този занаят, младите с интерес слушат всичко свързано с восъколеенето и така пламва пламъкът у всички доброволци към традицията, красотата и самоусъвършенстването.

След това идва време и за практическите занятия, в които всеки участник провокира своята сръчност, въображение, талант, приемственост между стари и млади. Всеки от участниците създава уникални декоративни свещи от чист пчелен восък, а материалите за изработването им отново са дарени от съмишленици, за които възстановяването на традицията е важно. Най-интересно е, разбира се за най-малките. Децата, които посещават уъркшопите, с много фантазия създават восъчни фигурки на различни животни и любими предмети, вплитат любов и отношение, и по-малко игра. За да може това старо знание да оживее и да се предаде.

В момента всичко изработено по проекта, може да бъде видяно в постоянната експозиция в центъра на село Къкрина, където са изложени около 200 декорирани восъчни свещи.


Categories: Uncategorized
01Dec

Подкрепи модела Младежка банка и стани част от #GIVINGTUESDAY

Posted by admin on 27th November 2014

В месеца посветен на дарителството във ФРГИ и като част от#GivingTuesday, ви предлагаме още една възможност да се присъедините към инициативата. За да станете част от една нова традиция, свързана с дарителството, можете да подкрепите модела Младежка банка. Как функционират младежките банки у нас, какви са предизвикателства, с които се сблъскват техните екипи и как се съчетават полезното и приятното, ще научите от историята на Младежка банка, град Перник.

От млади хора за млади хора

Екипът на Младежка банка гр. Перник е изграден от група млади хора на възраст между 15 и 18 години. Като разпространен из цял свят механизъм, Банката изгражда  млади лидери и е ресурс, създаден от млади хора за млади хора. Целта е да бъдат събрани средства, с които да бъдат подпомогнати идеи на креативни и предприемчиви млади перничани, под формата на грантове за малки проекти. Банката подкрепя младежки проекти и инициативи, които млади хора искат да реализират в полза на общността.

През 2014-та като основни три приоритета за развитие на младежката общност са избрани: “Спортна активност за здраве”, “Поле за изява на млади хора” и “Подобряване на градския облик и околната среда”. Това са областите, в които е отправена покана към младите перничани да представят своите идеи и които да бъдат подкрепени с финансиране.

За да осигурят средства за тази подкрепа, младите банкери организират различни инициативи, чрез които да привлекат съмишленици за младежките каузи. Трудно постижима цел, но младежите не се отказват! Формулата за техния успех е в намирането на пътя до сърцата на младежите. А това означава  да направиш нещо иновативно, нещо, което не се случва често, и нещо, което е близко и приятно. Използвайки влечението на връстниците си към спорта, и в частност към футбола, банкерите организират два футболни турнира под мотото “Младежи играят за младежи”. Интересът към тях е голям, участват десетки отбори, а със средствата от събраните такси е увеличен фонда, който ще подпомогне младежките проекти. Чувството след края на турнира да те попитат “Кога ще бъде следващият? За какво ще използвате таксите? Къде да прочетем за това?“ е достатъчна награда за положените усилия, споделят младежите.

Усмивки на лицата и удовлетворение им донасят и най-малките перничани, когато за детския празник на 1 юни ги превръщат в техните любими герои, с много цвят и рисунки. И приемат малки дарения от родителите, които отново прибавят към фонда за младежките проекти. Подкрепа получават и от бизнеса в града. Оценявайки стремежа на младите хора да направят нечии идеи възможни, както и ентусиазма и енергията, която те влагат в дейността си, две успешно развиващите се пернишки фирми – „Сами-М“ ЕООД и „ЕО Дент“ – дентална клиника, даряват средства на Младежка банка Перник.

Сега младите банкери очакват своите млади съграждани да изпратят проектните си идеи, които заедно да реализират. Разчитат много и на помощта на медиите в града, за да достигнат до повече млади хора. “Да имаш толкова широка подкрепа, да вярваш в полезността на това, което правиш, да направиш щастливи шепа млади хора и да видиш добрия резултат накрая – това е смисъла на дарителството!  Затова и нашето време, цялата енергия, която влагаме в това – те си струват!”, категорични са младежите.


Подкрепете ни да продължим развитието на филантропията сред младежите и да подготвяме следващо поколение лидери като дарите време, пари или идеи. Изразявайки вашата съпричастност, вие ставате част от кампанията #GivingTuesday.

Categories: Uncategorized
27Nov

ФРГИ ЧАСТ ОТ СВЕТОВНАТА ИНИЦИАТИВА #GIVINGTUESDAY

Posted by admin on 26th November 2014

От днес до 2 декември, Фондация „Работилница за граждански инициативи“ ще публикува поредица от материали популяризиращи дарителството в България. Като продължение на месеца на дарителството, обявен от ФРГИ, в който отбелязваме 100 години от създаването на първата обществена фондация в САЩ, стартираме публикуването на поредица от новини, факти и истории свързани с тенденциите в дарителството у нас.

#GivingTuesday е кампания, която има за цел да обърне вниманието на обществото към дарителството. Един ден, в който говорим, празнуваме, подкрепяме, даряваме. Иницативата, може да включва различни събития и дейности, като на 2 декември, 2014, вторник – неправителствени организации, бизнес, читалища, служители, ученици, граждани от цял свят ще празнуват щедростта и човечността. Идеята е на този ден всеки да дари време, пари, храна, талант, идеи, да разкаже за добри примери на дарители, за да изрази своята съпричастност.

Присъединете се към нас и бъдете част от една нова традиция свързана с дарителството. Една от възможностите да се включите в инициативата е като дарите за развитието на местната филантропия чрез Програмата за развитие на обществените фондации в България. ФРГИ подкрепя обществените фондации от юли 2009 г., като отпуска финансиране за тяхното институционално укрепване. Обществените фондации имат ролята на посредници между дарителите и гражданските организации и помагат за професионално организиране на дарителството, прозрачно и ефективно използване на дарените средства за решаване на местни проблеми. Повече за това какво представялва моделът “Обществена фондация” и как работи у нас, ще научите от филма Активни хора за активни общности.

Categories: Uncategorized
26Nov

„Има нужда от големи инвестиции в създаване на здраво гражданско общество“

Posted by admin on 25th November 2014

Любомир Борисов, Управител на „ПЛ Контрол“ ООД

Историите, разказани от дарители в България, не са много различни една от друга. Някой даряват за каузи близки до собствените им интереси и начин на мислене и увличат други след себе си. Други даряват там където има нужда, защото това е важно за всички. Но всеки един от тях е убеден, че за да промениш света, първо трябва да промениш себе си.

„Аз съм от щастливите хора, които се занимават с това, с което искат. В момента съм съдружник в малка фирма, работеща в областта на автоматизацията на производството. Основната част от работата ни е свързана с проектиране, монтаж, настройка и програмиране, както и пускане в експлоатация на системи за управление на машини, цехове, фабрики. Резултатът от нашата дейност е по-добра ефективност и производителност, съответно по-високо заплащане и стандарт на живот за работещите.

Къде е мястото на дарителството в страната, във вашия град, в семейството Ви?

Въпреки общото мнение, смятам, че дарителството заема достойно място в съзнанието на българина. За съжаление е леко изкривено в представите на хората. Приема се, като  дейност на богатите във финансово отношение членове на обществото. Това не бива да е така. Всеки може да дари – ако паричните дарения не са по възможностите или дори желанието на един човек,  то дарението на време, предмети, опит е по-силите на всеки. Дарителството е въпрос на светоусещане и обществена нагласа. Няма нещо, което срива едно общество така бързо, както егоизма и затвореността на неговите членове. Опитвам се да поддържам този начин на мислене и идеи и в семейството си. Споделям поговорката, че „Ръце, които дават никога не остават празни“.

Какви са каузите, за които дарявате?

Дарявам, там където има нужда и не само пари. Време, усилия, внимание. Смятам, че има нужда от големи инвестиции в създаване на здраво гражданско общество и дарителството е един от начините да се реализират. Затова подкрепям идеи свързани с възраждане на моралните и етични ценности, които са ни сплотявали и държали толкова. Част от самосъзнание ни е свързано с историята, затова се стремя да подкрепям и каузи отнасящи се до запазване „чистотата“ на българската история.

Цялото интервю с Любомир Борисов е публикувано във vesti.bg

25Nov

Красимира Чахова: Да дариш не означава да хвърлиш няколко монети в шапката на просяк

Posted by admin on 20th November 2014

Даряването и гражданската активност са важен компонент от развитието на едно общество, това не е само даването на пари, а споделяне на ценности, казва Красимира Чахова.

„Казвам се Красимира Чахова, родена съм в Сунгурларе и живея в Стара Загора. Омъжена съм, имам трима синове, които в момента са студенти. Хобито ми е да спортувам. Занимавам се активно с лека атлетика и ходя на състезания за ветерани. Имам спечелени титли и медали от олимпийски игри, световни, европейски и балкански първенства. Работя като мениджър във фирма „Чахов” ООД и на доброволен принцип в няколко организации. Председател съм на съвета на дарителите на „Обществен дарителски фонд Стара Загора“. Член съм на Обществения съвет към кмета на Община Стара Загора“.

Въпрос на гледна точка

„Да дариш не означава да хвърлиш няколко монети в шапката на просяк – това е жест, без каквито и да било дългосрочни последици, начин да успокоиш съвестта си. Дарителството е съзнателното усилие, което правиш, за да подкрепиш кауза, за която си наистина запален, а каузи колкото искаш. През 90-те години на миналия век беше разпространено различни фондации да обикалят по домове и офиси, за да събират пари с благотворителна цел. В един момент си казах „ Защо трябва да давам пари, които не знам къде отиват”. Така със семейството ми променихме приоритетите си за какво и кого да подкрепяме. През годините съм правила много и различни дарения, като започнем от нов купол и 100-килограмова камбана на църквата в село Богомилово. Дарение за изработване макет на възрожденска Стара Загора, за купуване на книги за библиотека „Родина“, на Регионалния исторически музей и стигнем до подкрепа на домове за деца, лишени от родителска грижа и спортни дейности на клуба по лека атлетика, футболен клуб „Траяна”.

С лични средства и суми, събрани от наши приятели и съмишленици построихме игрище за мини футбол в село Богомилово. Изградихме и подарихме първата нова къща след наводненията в село Бисер. Бях сред организаторите на благотворителен концерт в подкрепа на футболен клуб „Берое” . Впоследствие през сезона отборът спечели купата на България. Така от кауза на кауза започнах да увличам все повече хора, сама да инициират каузи и да работят активно за тяхното успешно реализиране“.

„Броят на участващите в благотворителни кампании е много по-голям, отколкото броят на членуващите в партии“

„Даряването и гражданската активност са важен компонент от развитието на едно общество, това не е само даването на пари, а споделяне на ценности, обща визия и решения, и насочване на ресурси за определена кауза.

За всички е ясно, че проблемните сфери не са малко – бедност, корупционни практики, липса на реформи в здравеопазване, образование и социална политика, проблеми в съдебната система и в ефективността на пуб­личната администрация. Затова България е на едно от последните места по индекс на развитие на гражданското общество. От друга страна пък участващите в благотворителни кампании у нас са много повече отколкото броят на членуващите в партии, синдикати и други организации. Има много какво да се свърши и в страната, и в Стара Загора – градът, в който живея.“

Целия текст, четете на: vesti.bg

20Nov

Д-р Росица Врабевска: Дарителството е начин на мислене

Posted by admin on 17th November 2014

Дали говорим за еднократни жестове на съпричастност или затвърждаваме устои и начин на мислене, в България дарителството, все още търси мястото си. В месеца, когато отбелязваме 100 години от първата обществена фондация в САЩ, ви срещаме с д-р Росица Врабевска и нейния начин да прави малки крачки и да оставя знаци на добро тук, в България.

Място за сянка или под сянката на друг

Граждански отговорно е да търсим своите начини на подкрепа, да оставяме място в мислите си за осъзнати дейности, свързани с развитието на обществото, а не да подхвърляме разнопосочна, еднократна съпричастност. С идеята да покажем добър пример в посока дарителството – начин на мислене, се срещнах с Росица Врабевска и логично разговорът тръгва от мястото на дарителството у нас.

http://m5.netinfo.bg/media/images/15122/15122477/655-402-rosica-vrabevska.jpg

„По-скоро трябва да се намери това място. Към сегашния момент то е малко преиначено в кампании, по повод определени празници или призиви за помощ и социални каузи, обявени в медиите. Мисля, че е по-добре да превантираме нещо, отколкото след това да събираме средства, за да решим проблема. Трябва да кажа, че има промяна в последните 5-6 години, но тя се вижда в големите градове и главно в София. Когато, повече хора започнат да отделят от времето си, да правят осъзнати жестове и това да се превърне в начин на мислене и на живот, тогава можем да кажем, че сме постигнали успех.Ако говорим в дългосрочен план, в манталитета и в мисленето на хората, дарителството трябва да се постави, като постоянен акт свързан с по-доброто развитие на обществото. Началото е стабилно образование, деца, за които да се грижим и добро здравеопазване.

От малка съм възпитавана в дух на подкрепа и съпричастност, учили са ме да уважавам историята ни, да имам самочувствие, че съм част от това общество. Затова мисля, че дарителството се възпитава, първо в семейството, след това продължава в училище и средата. Ще дам два лични примера, малкият ни син, който е на 3 години и половина, познава българското знаме, знае, че говорим на български, защото сме българи, дори пита „защо филмите не говорят на български“, знае кой е цар Самуил. Големият ми син е на 18 г. и учи в Лондон, но след няколко месеца ще се върне в София, за да живее и работи за България.

Непрекъснато вкъщи се говори за това колко е важно да познаваме историята си, да почитаме миналото. Внимаваме и какво ги учат в часовете по история. Дори в момента Фондация „Българска памет“ е подела инициатива за промяна в учебното съдържание по история до 3 клас“.

Вижте какво още сподели д-р Врабевска на vesti.bg

Categories: Uncategorized
17Nov

„Инвестираме в следващото поколение активни граждани“

Posted by admin on 12th November 2014

В месеца, когато отбелязваме 100 години от първата обществена фондация в САЩ, продължаваме да ви срещаме с хора, които работят за развиване на дарителството, тук в България. За пътя, който трябва да извървим, като общество, за промяната, която сами случваме и добрите модели за дарителство, разказва Илияна Николова, Изпълнителен директор на ФРГИ.

Кога е създадена Работилницата и какви са посоките, в които работи?

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ)  е създадена през 2001 година. Тя е наследник на програма „Знания, успех, промяна“ на Британската организация Чарити Ноу Хау, работила в страната ни в периода 1997 – 2001. И до днес, много хора ме питат за името на фондацията. Всъщност беше избрано в резултат на своеобразен референдум, на който участници в програмата, хора от Групата на съветниците, учредителите и приятели гласуваха. Така се роди „Работилница за граждански инициативи“ – работилница, защото ние искаме да сме различни, да сме близо до хората и с тях да създаваме промяната.

ФРГИ извървя дълъг път на развитие. От организация, която започна работа по програма за развитие на малки  граждански организации, до една от най-големите фондации в страната, предоставяща годишно между 700 000 и 1 000 000 лева под формата на финансиране за граждански организации.

В годините работа създадохме добри модели, някои от тях за първи път в България – първият в страната корпоративен фонд, управляван от фондация, създаден през 2006 е модел за работа между бизнеса и гражданския сектор. Фондацията е единствената у нас, която създаде свой механизъм за устойчивост, така наречения „Постоянен фонд“. Чрез него ще имаме независим източник на финансиране с  постоянен приток на средства на годишна база. Фондацията е  домакин на фонд „Валя Крушкина“, който пък е модел и механизъм за развитие на частната филантропия.

Кои са хората, които подкрепят дейността ви?

Зад тези успехи стои подкрепата и доверието на много хора. Ще започна със седемте човека, членове на нашето Настоятелство, задължително ще спомена  и онези над 80 човека, работили безвъзмездно за нас като оценители на проекти по различните наши програми и фондове, над 15-те доброволци , които ни подкрепят  в различни  наши събития, разбира се хората, които участват в нашите програми и накрая специално място искам да отделя на дарителите. През годините ние сме получавали доверието и финансовата подкрепа на големи частни фондации – Фондация „Чарлз Стюарт Мот“ (САЩ), Фондация „Оук“ (Швейцария), Фондация „Велукс“ (Дания), Фондация „Крал Бодуен“, (Белгия), Фондация „Америка за България“. Имаме добро партньорство и дълга съвместна работа с корпоративни дарители от България, като Еврофутбол от 2007 г., Първа Инвестиционна банка от 2005 г., SAP Labs България от 2010. Подкрепа за нашите каузи са дали и над 1 500 индивидуални дариели. Всички тези хора и компании са ценен ресурс за нас и бих искала за пореден път да изкажа нашата благодарност.

Пълния текст, четете на vesti.bg

12Nov

Знаци на добро

Posted by admin on 7th November 2014

Продължаваме да ви представяме материали свързани с отбелязването на 100 години от създаването на първата обществена фондация в САЩ.

Обществените фондации са не само източник на средства, но и двигател и мост за обединяване на хора и ресурси на местно ниво, казва Барбара Леополд от Центъра по филантропия и гражданско общество – Ню Йорк.

Защо в САЩ дарителството към организации е по-развито от даряването на средства за физически лица, как работи една 100-годишна фондация и как държавата стимулира развиване на култура на дарителство – разказва Барбара Леополд, асоцииран директор в „Център по филантропия и гражданско общество“, Ню Йорк (philanthropy.org).

Какво е мястото на дарителството във вашата страна, в града, в семейството?

- Много хора в САЩ се занимават с дарителство. Мисля, че даренията към организации са по-познати на обикновения американец от тези към физически лица. Това се дължи до голяма степен на факта, че американците не се срамуват да поискат от приятели да подкрепят кауза, за която ги е грижа. Тези, които работят в полето на филантропията обичат да казват: „ако не поискаш, няма да ти дадат“. В моето семейство, родителите ми, роднини, аз, моята сестра, всички подкрепяме много и различни организации. Подкрепяме инициативи, свързани с изкуство; даряваме за местната библиотека и оркестър, но също даряваме за генни изследвания, защото имаме приятел, чиято организация се занимава с важни изследвания на стволови клетки. Даряваме за борба с диабета, поради заболяване на член от семейството. След като аз и сестра ми станахме родители, започнахме да подкрепяме акции за набиране на средства в училищата на децата ни и да приканваме други наши приятели да правят същото. Мога да кажа, че „даряването“, както и „искането на дарение“ е твърде обичайна дейност в моята страна, в моя град – Ню Йорк, и в моето семейство.

- Как държавата подкрепя дарителството в САЩ?

- Всеки, който е правил дарения през годината може да изиска данъчни облекчения (до определен процент от общия си доход). Изискванията за организации, даренията към които водят до данъчни облекчения, са широки. Те са определени от Internal Revenue Service (Службата за вътрешни приходи). Много организации отговарят на тези изисквания, като например: Червеният кръст, Грийн Пийс, Лекари без граници, обществените телевизии и обществените радиа, обществени фондации, университети, повечето религиозни организации – включително църквите, джамиите и синагогите. Освен пари, дарения, за които могат да се ползват данъчни облекчения, са направените под формата на активи: акции и ценни книжа, недвижима собственост, дори употребявани автомобили. В по-малък размер, но също облекчения са допустими за нефинансови дарения, включително компютри, дрехи и предмети от домакинството (нови или употребявани).

Не на последно място, организациите в обществена полза могат да получат статут, който им дава облекчения при закупуване на стоки или услуги. Подобен статут имат обществените фондации, „Армията на спасението“, „Амнести Интернешънъл“. Те са с най-благоприятния данъчен статут в сравнение с частните фондации (като „Келог“, „Форд“ и др.)

Целият текст може да прочетете на: vesti.bg

07Nov
Страници