Подкрепяме инициативните
Блогът на Работилницата

Където се творят идеи

Posted by admin on 4th March 2015

Разговор с Елизабет Кукушева, Ния Спасова и Мартин Василев, хората в основата на Dream Alert. Мотивирани, млади, активни, работещи.

„Dream Alert е малко повече от обикновена организация. Dream Alert е място, където се сътворяват идеи. Ние се грижим за тях, развиваме ги. Създадохме, един вид, дом на идеи. Онова уютно място, където те се чувстват вкъщи и онова, същото място, което не биха могли да заменят за никое друго на света“. Този текст е публикуван на блога на сравнително новата организация Dream Alert, а с част от създателите й се запознах съвсем скоро. Срещнахме се, за да ми разкажат за проект, подкрепен от Младежка банка Перник, но в разговора разбрах, че той е само част от амбициозните им планове свързани обучението,  младежта и спорта, международни обмени и правителствени програми.

Разкажете ми за работата си с Младежка банка Перник и отношението ви към подобен модел на дарителство сред младежите?

„Младежката банка и изобщо темата за младежкото лидерство и подкрепа на проекти за общността, чрез дарителство е много близък до модела, който ние искаме да развиваме. Да се срещаме с млади хора и да ги мотивираме сами да търсят възможности, и да се развиват е в основата на дейностите, които сме планирали“ – разказва Елизабет и допълва.- Всички ние сме студенти, проблемите на младите хора не са чужди за нас и затова избрахме да работим в тази посока. Конкретният проект подкрепен от Младежка банка Перник е свързан с популяризиране на спортта сред младите. Избрахме темата първо, защото самите ние имаме отношение към  спорта, аз се самата тренирам тенис, и сме на мнение, че това е позната тема и лесно се комуникира“.

Как приеха идеята ви учениците и учителите?

„Стартирахме пред ученици в Сливен, беше много приятно и ползотворно преживяване. В началото имахме притеснения, но те изчезнаха след като презентацията ни от пет минутна запълни цялото време в часа на класа“, Мартин се намесва в разговора, тъй като Сливен е родния му град. „Подкрепата и на учителите, както и на директора на училището ни обнадежди и нямаме търпение да посетим училища в други градове в страната. Сигурни сме, че ще успеем да развием темата и да стигнем до ученици от различни училища.

Как с помощта на Младежката банка ще успеете да развиете и разширите проектът?

Преди известно време работихме с екипа на Младежка банка в Перник, които подкрепиха изработването на филм, свързан отново с развитието на младежите и възможностите пред тях. Затова и сега кандидатствахме, двете с Ния сме от Перник и искаме да реализираме полезни за нашия град дейности. Идеята е да продължим в Перник, това което стартирахме в Сливен. Да посетим трите най-големи училища в града, да се срещнем с ученици, да говорим за спорта. След това да изведем учениците на открито и накрая да организираме голям спортен празник в центъра на града. Надяваме се това да се случи до края на месец април.

Ако и вие имате отношение към дарителството или сте активни млади хора, които работят за развитие на общността, може да кандидатствате за създаване на Младежка банка. Подробностите ще намерите тук.

04Mar

Младежка банка или младежи в действие

Posted by admin on 26th February 2015

Разговор с Борис Недялков, координатор на Младежка банка Видин за проблемите, възможностите и необходимостта да се развива дарителство на местно ниво.

От колко време съществува организацията и как избрахте членовете?

Сдружение „Бокая“ е създадено през септември 2013 г., но идеята се роди година по-рано. Аз и целият екип на сдружението сме съграждани,съученици и приятели, живеещи в една общност и споделящи предимствата и проблемите й. Младежката банка е създадена няколко месеца по-късно, през април 2014 година. Включвайки се в различни инициативи и проекти в град Видин ние решихме, че можем да опитаме сами да менажираме подобни дейности и да се опитаме да дадем шанс на други млади хора да реализират своите идеи на територията на град Видин.

Защо трябва да има Младежка банка и как това се отразява на младите хора в града?

Младежки банки трябва да има не само в големите градове , а и в по-малките населени места. „Банката“ е уникален метод за развиване на дарителството и смятам, че има огромно обществено влияние.Това е страхотна възможност за всеки млад човек да развие качества като: креативност, инициативност, умения за работа в екип, партньорства и да затвърди приятелства.

Цялото интервю с Борис Недялков, четете тук

26Feb

„За младежките мечти – на ход си ти!“

Posted by admin on 23rd February 2015

„Това е мотото, което обединява младите хора в нашата организация“, разказва в интервю инж. Стоян Марков , Изпълнителен директор на Обществен дарителски фонд Сливен, приемна структура на Младежка банка Сливен.

Защо е важно да има такава организация във вашия град?

До момента в Сливен не съществуваше организация с подобни цели и посока на работа. Младежката банка успя да обедини млади хора с разнородни интереси и способности. В екипа влизат младежи с интереси в областта на културата и изкуствата, спорта, екологията, туризма и т.н. Моделът и начина за събиране и разпределение на средства за реализиране на младежки проекти се оказа сполучлив на територията на град Сливен. Мотото на банката: „Младежи помагат на младежи“ проработи много добре. Под формата на организирани от младежите – благотворителни театрални постановки, концерти, коктейли, базари на книги и произведения на изкуството, срещи с ръководители на фирми, членовете на банката успяха да наберат средства за своя първи собствен паричен фонд. А чрез него вече по- лесно да се даде възможност за финансирането и реализирането на младежките проекти.

Цялото интервю, четете на сайта на ФРГИ.

Ако и вие искате да дадете ход на младежките мечти, имате възможност да кандидатствате за създаване на Младежка банка. Повече информация за условията и сроковете за кандидатстване, ще намерите тук.


Categories: Uncategorized
23Feb

„Скок на доверие“

Posted by admin on 19th February 2015

Младежка банка е приключение. Не само за младежите, които участват в екипа, но и за нас, възрастните, които им помагаме в това начинание, разказва Катя Дянкова, Координатор на Младежка банка Стара Загора.

Школа за работа в екип

Започнахме работа по проекта Младежка банка, с група ентусиазирани млади хора, през 2012 година. В екипа ни има както ученици, така и студенти, които сами потърсиха връзка с нас и изявиха желание да се включат. Участвайки активно в дейностите по проекта, те се научават да вземат обмислени решения, да преценяват риска и дори какво е да направиш „скок на доверие”. Това е школа за работа в екип, за постигане на консенсус и най-вече начин да реализират своята визия за бъдещето на общността, в която живеят.

Целият текст за Младежка банка Стара Загора, четете на сайта на ФРГИ.

До 10 март имате възможност да се включите в конкурса на ФРГИ за създаване на Младежка банка. Повече информация, може да намерите тук.

19Feb

„Подкрепяме младежи да реализират идеите си и да продължат да мечтаят“

Posted by admin on 17th February 2015

Интервю с Антония Иванова и членове на Младежка банка Кюстендил.

От колко време работи Младежката банка?

Младежка банка Кюстендил e една от последно създадените в страната, но ние имаме самочувствието на хора удовлетворени от поставените и постигнати цели.Това ни кара да се чувстваме „лидери“ в областта на доброволческите инициативи в нашия град. Всички членове на Младежката банка са от сдружение “Дебют”. Обединени от идеята, че посредством нашата обща страст-танците, можем да набираме средства и да подкрепяме връстниците си да осъществяват своите идеи.

Защо е важно да има такава организация във вашия град?

В Кюстендил има много организации, които набират средства, но това, което отличава Младежката банка е идеята, че младежи помагат на други младежи да реализират свои идеи,  дори мечти. Има много млади хора, чийто проекти са уникални и ще се отразят добре на града ни и единствената пречка за реализирането им е липсата на средства. Младежката банка работи  в посока за осъществяване на нещо ново и полезно за младите хора в града. Самата идея е иновативна и заслужава отделеното време и  труд от наша страна.

Цялото интервю за историята на Младежка банка Кюстендил, чете тук

17Feb

Развръзката на един неправомерен акт срещу представители на НПО сектора в Унгария.

Posted by admin on 6th February 2015

Съдът в Унгария установи, че претърсванията на фондация Ökotárs и арестите на ръководството й са били незаконни. Според съдебното решение съмненията за злоупотреба от страна на фондацията са неоснователни, а иззетите документи не показват нарушения на унгарското законодателство.

От началото на своето преизбиране на власт, унгарското правителство започна кампания, атакуваща доверието към унгарските неправителствени организации, като целта е да се осъществява контрол върху тяхното финансиране и независимостта на  работата им. На 8 септември, миналата година служители от Националното бюро за разследване, направиха обиск на офисите на фондация Ökotárs. В резултат  на това посегателство Вероника Мора, директор и  членове на управителния съвет подадоха жалба срещу опитите за налагане на пълен държавен контрол върху дейността им. Репресиите от страна на правителството компрометираха надежността на неправителствените организации и заплашиха тяхната независимост. Намесата на правителството в гражданския сектор е пряко нарушение на основните свободи и принципи на Европейския съюз.

През септември 2014 г. ФРГИ като част от активния живот на НПО сектора у нас и партньор на Институт Отворено общество  в изпълнение на Програмата за развитие на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство,  подписа петиция в подкрепа на гражданските организации в Унгария.

На 23 януари  2015 г. Централният районен съд на Буда уважи подадената жалба срещу неправомерните атаки на правителството, отсъждайки, че претърсването и изземанията са незаконни, тъй като  не е установено подозрение за престъпление. От Ökotárs приветстват решението на Съда, но са загрижени за това явление, при което се извършва неоснователно разследване при ясен политически натиск в Унгария.

Categories: Uncategorized
06Feb

ПРОГРАМА „СПОРТНИ ТАЛАНТИ“ Е ИСТИНСКИ ИЗРАЗ НА ОТГОВОРНО КОРПОРАТИВНО ПОВЕДЕНИЕ!

Posted by admin on 3rd February 2015

Интервю с Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, с която „Еврофутбол“ работи съвместно по различни инициативи вече осма година. Един от съвместните проекти е програма „Спортни таланти“, чието четвърто издание стартира преди дни.

Срещаме се с Илияна, за да сподели своята гледна точка за корпоративното поведение, бъдещето на младите хора в България и как двете неща вървят ръка за ръка:

Здравей, ти си изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ – ФРГИ, с която „Еврофутбол“ съвместно организира за четвърта поредна година програма „Спортни таланти“. Защо се съгласихте да работите с нас по този проект и с какво е по-различен той от всички останали?

ФРГИ работи съвместно с „Еврофутбол“ от 2007 г. и нашето партньорство е едно от най-дългите партньорства между неправителствена организация и компания в страната. Продължаваме да работим заедно, защото имаме обши ценности и разбиране за смисъла на работата си. „Еврофутбол“ е  истински пример за компания, която има стратегически подход към своето дарителство и доказателството е точно четвъртото издание на програма „Спортни таланти“. Изобщо, програма „Спортни таланти“ е истински израз на отговорното корпоративно поведение към обществото. До нея „Ефрофутбол“ стигна въз основа на добро познаване на нуждите на хората и търсене на връзката на марката със социалната кампания на компанията. Не без значение е усилието на фирмата да обединява групи от хора и да търси единомишленици, особено чрез привличането на членовете на Групата на съветниците, където са Стела Енева, Евгения Раданова, Михаил Таков, Тервел Пулев – все големи имена в българския спорт, но и чрез привличането на широка група медийни партньори. И най-важното според мен, устойчивостта в усилията и нарастването на дарителските обеми при това последователно. В доста трудни икономически времена, „Еврофутбол“, не само не се скри зад „икономическата криза“, но постепенно увеличи своята подкрепа за избраната кауза.

Каква е твоята равносметка за резултатите от програмата от изминалите три издания?

Извън цифрите, които са най-верен измерител на смисъла на всяко действие, бих искала да отбележа  няколко важни за мен неща. На първо място това е потвърдената необходимост от програмата – над 500 кандидати за три години; на второ място е личностното развитие на младите таланти. Извън формалната финансова подкрепа, която те получават, програмата е възможност за създаване на нови умения и знания за младежите, като това да поставят цели и да могат да ги представят убедително и то писмено, или пък знанията и уменията да могат да направят своя финансов отчет. Не на последно по важност място, бих искала да спомена допълнителните възможности за популяризирането на всеки един от талантите ни, което участието му в програмата му носи като полза. А иначе, не можем да подминем и някои чисто спортни постижения – за изминалата 2014 година имаме европейска шампионка по сумо и бронзова медалистка от Световното първенство по самбо (Виолета Генчева), 6-то място на Световно по гребане на двойка скул (Георги Божилов), злато и сребро на Световно първенство по канадска борба (Георги Гайдарджиев), световен шампион на тенис на маса за хора с увреждания (Денислав Коджабашев), 5-то място на Младежките олимпийски игри в Китай в академичното гребане (Десислава Георгиева), 5-та позиция на Световното по скокове на батут в САЩ (Йонко Дончев), 1-во място на  4х100 м в леката атлетика на световните игри за хора с увреждания (Камен минков), 6-о място в генералното класиране на Европейската купа по плувен маратон (Лидия Иванова), 1-во място на турнира „М-тел Мастерс“ по голф при мъжете (Любомир Костов), европейска вицешампионка по крос кънтри (Милица Мирчева), световен вицешампион на едноместен каяк (Мирослав Кирчев) и др.

Ти самата си родител на две деца, а като изпълнителен директор на ФРГИ си и „майка“ на доста проекти, свързани с бъдещето на подрастващите в България. Как се променя средата и корпоративно-социалното поведение на компаниите през годините?

Като част от екипа на ФРГИ, аз съм сериозно въвлечена в работата с корпоративните дарители от 2001 г. За почти 15 години средата се промени напълно и премина през различни етапи. Ако до 2005 г., в България, ние почти нямахме примери за такова поведение и имаше само спорадични и еднократни дарителски актове, то през 2008 г. и 2009 г., 2010 г. според мен бе пика на развитие. Разбира се това бе обусловено от два важни фактора – икономическия разтеж и натиска към компаниите да даряват, идващ от гражданския сектор. За съжаление, икономическата криза оказа свото влияние и през 2013  г. имаме 22% спад на даренията от страна на бизнеса. Всъщност, важното е, че корпоративното дарителството премина от етапа на еднократните дарителски актове до стратегически избрани и изпълнени дарителски инициативи. Именно тук бих искала да подчертая партньорствата между бизнеса и гражданския сектор, които дават добавена стойност на корпоративното дарителство. Програма „Спортни таланти“ е точно такъв пример.

Обясни каква е разликата между корпоративното дарителство, чистото спонсорство и корпоративно-социалната отговорност? Къде е мястото на „Еврофутбол“ в изброените и защо?

Всъщност, корпоративната социална отговорност (КСО) е много повече от даване или даряване на пари, каквито са спонсорството и дарителството. Въпреки, че не съществува единна дефиниция, корпоративната социална отговорност е бизнес практика, която насърчава устойчивото развитие. Една от многото  дефиниции е тази на Световната банка, за която „..КСО е ангажиментът на бизнеса да допринася за устойчивото икономическо развитие и да гарантира връзка с работниците, техните семейства, местната власт и обществото като цяло, с цел повишаване качеството на живота, което да бъде приемливо както за бизнеса, така и за развитието“. Тоест, КСО е приносът на всяка компания за екологичната, социалната и финансовата устойчивост и е управленски подход, който цели създаване на добавена стойност не само за организацията, но и за всички заинтересовани страни. И тук именно, е разликата между КСО, като стратегически разработен модел на управление на една компания и дарителството и спонсорството. Корпоративното спонсорство е част от маркетинга на една компания, която финансово подкрепя лице или институция и срещу това получава определен обем реклама. То способства за изграждане на корпоративен имидж и утвърждава позициите на марката. Най-често спонсорството е в областта на спорта и културата. Корпоративното дарителството също допринася за корпоративния имидж на една компания и за разпознаваемостта на бранда й. Трябва да отбележа, че то всъщност е една малка част от стратегията за корпоративна социална отговорност на всяка една компания. Корпоративното дарителство, обаче е изключително важно да се развива, не само защото е израз на гражданска позиция и решава важни проблеми на обществото. Корпоративното дарителството предлага алтернатива на институционалния модел за решаване на обществени проблеми. Тук бих искала да направя уточнението, че и ФРГИ и „Еврофутбол“ работят за развитието на стратегическо дарителство, което цели дълготрайни промени. С такова дарителство може да се работи в рискови области, където не е лесно да се постигнат бързи и видими резултати. В САЩ, една от многото организации, в полето на развитие на филантропията, насърчава стратегическото дарителство и чрез своя  слоган – „Дарявайте повече, рискувайте повече , вдъхновявайте повече“ (Give More, Risk More, Inspire More).

Какво да очакват младите спортисти през тази година от програма „Спортни таланти“?

Започвам с двете най-важни нови неща – имаме нова възрастова група за спортисти под 16 години, както и осигуряване на пълна спортна екипировка за одобрените за участие в програмата младежи. Така ние се опитваме да стигнем до всички индивидуални атлети на възраст до 25 години, които искат да развиват уменията си и да реализират своя талант, които си поставят цели за своето развитие. Отново за програмата могат да кандидатстват и параолимпийци, както и атлети с увредено зрение и/или слух, като и тази година, както и в предишните, е предвидена специална квота за тях. За първа година ще бъдат осигурени две квоти и за спортисти под 16 години. Максималната сума, която може да бъде отпусната на всеки одобрен кандидат, е в размер до 5 000 лева, като е необходимо спортистите да осигурят най-малко 20% съфинансиране на разходите по проекта си. Списъкът със спортове, допустими по програмата, наброява над 80 вида. Конкурсът продължава до 23 февруари.  И тази година измежду неизбраните за участие кандидати чрез гласуване в сайта на „Еврофутбол“ ще бъде избран Спортен талант на публиката, който също ще бъде финансиран.

Имаме и промени във начина на кандидатстване – бюджетът е отделен от формуляра за кандидатстване в друг файл. И не на последно място по важност – имаме официален партньор, Националната спортна акадения, чиято подкрепа е исинско доказателство за смисъла на усилията ни за следващото поколение спортни герои.

Извън параметрите на формалната подкрепа и тази година одобрените ще получат много повече „неща, които работят“ – и популяризиране на техните постижения, и нови приятелства, но може би най-важното е лидерските качества, които ще развият.

Какво би казала на родителите, учителите и младежите/децата в България? По-специално на спортистите и „Еврофутбол“?

Много е трудно да кажа нещо в едно изречение, но все пак, много ми се иска, всички ние да имаме мечти и да ги сбъдваме. Да имаме цели и да сме постоянни в опитите си да ги постигнем.  Трудът и постоянството, както и подадената навреме ръка могат да променят света. Точно за това спортистите е добре да имат своите цели и да ги преследват, а „Еврофутбол“ може да е приятелската подадена ръка.

Благодаря за отделеното внимание!

И аз благодаря!

Categories: Uncategorized
03Feb

Възможности за добро образование

Posted by admin on 20th January 2015

Представяме ви един проект, който е свързан с равен достъп до образование на повече млади хора. Проблемът с достъп до качествено образование е все по-сериозен, особенно в развиващите се страни. Прочетохме информация за този малък проект в сайта www.globalgiving.org и решихме да ви запознаем с него.

ФРГИ е организация, която работи за развиване на дарителството и за нас е важно да се дарявт средства за проекти свързани с подкрепа на развитието на малката общност. Тук може да се запознаете с някои от програмите, които финансираме различни проекти свързани с образование.

Проектът, за който ще ви разкажем има за цел да осигури всичко необходимо за едно обучението на едно афганистанското момче в частно средно училище – учебници, помагала, книги, униформа. Без стипендия, много от младежите не могат да си позволят да посещават тези училища. Афганистан не разполага с достатъчно държавни училища, а и там където има качеството на образование не е на необходимото ниво. Този проект ще даде възможност на един ученик да посещава гимназията и да получи добро образование.

Повече за проекта, може да прочетете тук.

20Jan

Глобално пространство за промяна в общността или как да направим комуникациите си по-бързи и лесни, и така да достигнем до повече хора

Posted by admin on 16th January 2015

Вече шест години ФРГИ е част от TechSoup Global и като представител на глобалната мрежа, предоставя софтуеър за НПО в България. С помощта на предоставените продукти, организациите могат: да оптимизират ежедневните си дейности, да подобрят комуникациите си, да повишат технологичния си капацитет.

През 2009 година Фондация „Работилница за граждански инициативи” стана асоцииран партньор на TechSoup Global.Това партньорство дава възможност за българските граждански организации и читалищата да имат достъп до дарения на технологични продукти.

Програмата подпомага неправителствени организации и читалищата в страната като предоставя безвъзмездно софтуер. Дарението на технологични продукти подпомага неправителствените организации да пренасочат средства от и без това малките си бюджети към програмни дейности.

От май 2014 година един от световните лидери в производството на антивирусни програми – Семантек се включи с осем нови продукта. С лицензирани софтуерни продукти в програмата участват Майкрософт, Адобе и САП. Вижте какви електронни ресурси, можете да получите от сайта на ТехСуп. Там ще намерите и подробна информация за съответните продукти, както и каква административна такса трябва да заплатите, за да ги получите.

За да участвате в програмата и да получите като дарение лицензиран софтуерен продукт, посетите: www.techsoup-bulgaria.org.

Тук може да гледате филма, който представя 25-та годишната работа на TechSoup Global:

16Jan

ПОДАРИ ИСТОРИЯ И СЕ ВКЛЮЧИ В #GIVINGTUESDAY

Posted by admin on 1st December 2014

Ден преди #GivingTuesday,  ФРГИ предлага още една възможност да се включите в инициативата. Преди дни официално стартира кампанията „Тази Коледа, подари история!“.

Всеки може да се включи чрез благотворителния онлайн магазин To gather together, където са събрани ръчно изработени сувенири и аксесоари.  Всички те са дарени на магазина от техните автори или са изработени по стара българска технология от хора, заели се с опазването на българското културно наследство. Затова всеки подарък носи отпечатъка на времето и има своя история.  Всеки поръчал ще получи не само сувенир или аксесоар, но и художествен разказ за неговото създаване. Средствата от закупените подаръци ще се събират в постоянен фонд „Фондация Работилница за граждански инициативи“, чрез които ще продължи подкрепата на граждански инициативи, водещи до решаването на конкретни проблеми в различни общности.

Така всеки може да стане част от продълженито на историята и да се присъедини към глобалната инициатива #GivingTuesday.

Тази Коледа, подари история за един стар занаят – восъколеенето, за топлината у дома, за красотата на формите и цветовете… Представяме ви восъчните свещи, изработени по проект “Пламък в Къкрина” към програма “Живо налседство” на ФРГИ.


Проектът има за цел да върне интересът към восъкарството и пчеларството в региона. За целта се организират срещи и се събират разкази, спомени и житейски случки, свързани с восъкарството. Срещи със стари пчелари и восъкари в село Къкрина. Лекции за свойствата на пчелния восък, за неговото приложение в медицината и в бита бяха на втория семинар.

Пламък от миналото

“Пламък в Къкрина” е проект, който има за цел да възроди восъкарството и восъколеенето, като основен занаят, характерен за къкриненци в миналото. Да извади от работилниците на старите майстори, тези позабравени занаяти и да стопли с тях хората в настоящето. На срещите проведени в рамките на проекта се събира цялата общност, възрастните разказват спомени за този занаят, младите с интерес слушат всичко свързано с восъколеенето и така пламва пламъкът у всички доброволци към традицията, красотата и самоусъвършенстването.

След това идва време и за практическите занятия, в които всеки участник провокира своята сръчност, въображение, талант, приемственост между стари и млади. Всеки от участниците създава уникални декоративни свещи от чист пчелен восък, а материалите за изработването им отново са дарени от съмишленици, за които възстановяването на традицията е важно. Най-интересно е, разбира се за най-малките. Децата, които посещават уъркшопите, с много фантазия създават восъчни фигурки на различни животни и любими предмети, вплитат любов и отношение, и по-малко игра. За да може това старо знание да оживее и да се предаде.

В момента всичко изработено по проекта, може да бъде видяно в постоянната експозиция в центъра на село Къкрина, където са изложени около 200 декорирани восъчни свещи.


Categories: Uncategorized
01Dec
Страници