Подкрепяме инициативните
Блогът на Работилницата

„Има нужда от големи инвестиции в създаване на здраво гражданско общество“

Posted by admin on 25th November 2014

Любомир Борисов, Управител на „ПЛ Контрол“ ООД

Историите, разказани от дарители в България, не са много различни една от друга. Някой даряват за каузи близки до собствените им интереси и начин на мислене и увличат други след себе си. Други даряват там където има нужда, защото това е важно за всички. Но всеки един от тях е убеден, че за да промениш света, първо трябва да промениш себе си.

„Аз съм от щастливите хора, които се занимават с това, с което искат. В момента съм съдружник в малка фирма, работеща в областта на автоматизацията на производството. Основната част от работата ни е свързана с проектиране, монтаж, настройка и програмиране, както и пускане в експлоатация на системи за управление на машини, цехове, фабрики. Резултатът от нашата дейност е по-добра ефективност и производителност, съответно по-високо заплащане и стандарт на живот за работещите.

Къде е мястото на дарителството в страната, във вашия град, в семейството Ви?

Въпреки общото мнение, смятам, че дарителството заема достойно място в съзнанието на българина. За съжаление е леко изкривено в представите на хората. Приема се, като  дейност на богатите във финансово отношение членове на обществото. Това не бива да е така. Всеки може да дари – ако паричните дарения не са по възможностите или дори желанието на един човек,  то дарението на време, предмети, опит е по-силите на всеки. Дарителството е въпрос на светоусещане и обществена нагласа. Няма нещо, което срива едно общество така бързо, както егоизма и затвореността на неговите членове. Опитвам се да поддържам този начин на мислене и идеи и в семейството си. Споделям поговорката, че „Ръце, които дават никога не остават празни“.

Какви са каузите, за които дарявате?

Дарявам, там където има нужда и не само пари. Време, усилия, внимание. Смятам, че има нужда от големи инвестиции в създаване на здраво гражданско общество и дарителството е един от начините да се реализират. Затова подкрепям идеи свързани с възраждане на моралните и етични ценности, които са ни сплотявали и държали толкова. Част от самосъзнание ни е свързано с историята, затова се стремя да подкрепям и каузи отнасящи се до запазване „чистотата“ на българската история.

Цялото интервю с Любомир Борисов е публикувано във vesti.bg

25Nov

Красимира Чахова: Да дариш не означава да хвърлиш няколко монети в шапката на просяк

Posted by admin on 20th November 2014

Даряването и гражданската активност са важен компонент от развитието на едно общество, това не е само даването на пари, а споделяне на ценности, казва Красимира Чахова.

„Казвам се Красимира Чахова, родена съм в Сунгурларе и живея в Стара Загора. Омъжена съм, имам трима синове, които в момента са студенти. Хобито ми е да спортувам. Занимавам се активно с лека атлетика и ходя на състезания за ветерани. Имам спечелени титли и медали от олимпийски игри, световни, европейски и балкански първенства. Работя като мениджър във фирма „Чахов” ООД и на доброволен принцип в няколко организации. Председател съм на съвета на дарителите на „Обществен дарителски фонд Стара Загора“. Член съм на Обществения съвет към кмета на Община Стара Загора“.

Въпрос на гледна точка

„Да дариш не означава да хвърлиш няколко монети в шапката на просяк – това е жест, без каквито и да било дългосрочни последици, начин да успокоиш съвестта си. Дарителството е съзнателното усилие, което правиш, за да подкрепиш кауза, за която си наистина запален, а каузи колкото искаш. През 90-те години на миналия век беше разпространено различни фондации да обикалят по домове и офиси, за да събират пари с благотворителна цел. В един момент си казах „ Защо трябва да давам пари, които не знам къде отиват”. Така със семейството ми променихме приоритетите си за какво и кого да подкрепяме. През годините съм правила много и различни дарения, като започнем от нов купол и 100-килограмова камбана на църквата в село Богомилово. Дарение за изработване макет на възрожденска Стара Загора, за купуване на книги за библиотека „Родина“, на Регионалния исторически музей и стигнем до подкрепа на домове за деца, лишени от родителска грижа и спортни дейности на клуба по лека атлетика, футболен клуб „Траяна”.

С лични средства и суми, събрани от наши приятели и съмишленици построихме игрище за мини футбол в село Богомилово. Изградихме и подарихме първата нова къща след наводненията в село Бисер. Бях сред организаторите на благотворителен концерт в подкрепа на футболен клуб „Берое” . Впоследствие през сезона отборът спечели купата на България. Така от кауза на кауза започнах да увличам все повече хора, сама да инициират каузи и да работят активно за тяхното успешно реализиране“.

„Броят на участващите в благотворителни кампании е много по-голям, отколкото броят на членуващите в партии“

„Даряването и гражданската активност са важен компонент от развитието на едно общество, това не е само даването на пари, а споделяне на ценности, обща визия и решения, и насочване на ресурси за определена кауза.

За всички е ясно, че проблемните сфери не са малко – бедност, корупционни практики, липса на реформи в здравеопазване, образование и социална политика, проблеми в съдебната система и в ефективността на пуб­личната администрация. Затова България е на едно от последните места по индекс на развитие на гражданското общество. От друга страна пък участващите в благотворителни кампании у нас са много повече отколкото броят на членуващите в партии, синдикати и други организации. Има много какво да се свърши и в страната, и в Стара Загора – градът, в който живея.“

Целия текст, четете на: vesti.bg

20Nov

Д-р Росица Врабевска: Дарителството е начин на мислене

Posted by admin on 17th November 2014

Дали говорим за еднократни жестове на съпричастност или затвърждаваме устои и начин на мислене, в България дарителството, все още търси мястото си. В месеца, когато отбелязваме 100 години от първата обществена фондация в САЩ, ви срещаме с д-р Росица Врабевска и нейния начин да прави малки крачки и да оставя знаци на добро тук, в България.

Място за сянка или под сянката на друг

Граждански отговорно е да търсим своите начини на подкрепа, да оставяме място в мислите си за осъзнати дейности, свързани с развитието на обществото, а не да подхвърляме разнопосочна, еднократна съпричастност. С идеята да покажем добър пример в посока дарителството – начин на мислене, се срещнах с Росица Врабевска и логично разговорът тръгва от мястото на дарителството у нас.

http://m5.netinfo.bg/media/images/15122/15122477/655-402-rosica-vrabevska.jpg

„По-скоро трябва да се намери това място. Към сегашния момент то е малко преиначено в кампании, по повод определени празници или призиви за помощ и социални каузи, обявени в медиите. Мисля, че е по-добре да превантираме нещо, отколкото след това да събираме средства, за да решим проблема. Трябва да кажа, че има промяна в последните 5-6 години, но тя се вижда в големите градове и главно в София. Когато, повече хора започнат да отделят от времето си, да правят осъзнати жестове и това да се превърне в начин на мислене и на живот, тогава можем да кажем, че сме постигнали успех.Ако говорим в дългосрочен план, в манталитета и в мисленето на хората, дарителството трябва да се постави, като постоянен акт свързан с по-доброто развитие на обществото. Началото е стабилно образование, деца, за които да се грижим и добро здравеопазване.

От малка съм възпитавана в дух на подкрепа и съпричастност, учили са ме да уважавам историята ни, да имам самочувствие, че съм част от това общество. Затова мисля, че дарителството се възпитава, първо в семейството, след това продължава в училище и средата. Ще дам два лични примера, малкият ни син, който е на 3 години и половина, познава българското знаме, знае, че говорим на български, защото сме българи, дори пита „защо филмите не говорят на български“, знае кой е цар Самуил. Големият ми син е на 18 г. и учи в Лондон, но след няколко месеца ще се върне в София, за да живее и работи за България.

Непрекъснато вкъщи се говори за това колко е важно да познаваме историята си, да почитаме миналото. Внимаваме и какво ги учат в часовете по история. Дори в момента Фондация „Българска памет“ е подела инициатива за промяна в учебното съдържание по история до 3 клас“.

Вижте какво още сподели д-р Врабевска на vesti.bg

Categories: Uncategorized
17Nov

„Инвестираме в следващото поколение активни граждани“

Posted by admin on 12th November 2014

В месеца, когато отбелязваме 100 години от първата обществена фондация в САЩ, продължаваме да ви срещаме с хора, които работят за развиване на дарителството, тук в България. За пътя, който трябва да извървим, като общество, за промяната, която сами случваме и добрите модели за дарителство, разказва Илияна Николова, Изпълнителен директор на ФРГИ.

Кога е създадена Работилницата и какви са посоките, в които работи?

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ)  е създадена през 2001 година. Тя е наследник на програма „Знания, успех, промяна“ на Британската организация Чарити Ноу Хау, работила в страната ни в периода 1997 – 2001. И до днес, много хора ме питат за името на фондацията. Всъщност беше избрано в резултат на своеобразен референдум, на който участници в програмата, хора от Групата на съветниците, учредителите и приятели гласуваха. Така се роди „Работилница за граждански инициативи“ – работилница, защото ние искаме да сме различни, да сме близо до хората и с тях да създаваме промяната.

ФРГИ извървя дълъг път на развитие. От организация, която започна работа по програма за развитие на малки  граждански организации, до една от най-големите фондации в страната, предоставяща годишно между 700 000 и 1 000 000 лева под формата на финансиране за граждански организации.

В годините работа създадохме добри модели, някои от тях за първи път в България – първият в страната корпоративен фонд, управляван от фондация, създаден през 2006 е модел за работа между бизнеса и гражданския сектор. Фондацията е единствената у нас, която създаде свой механизъм за устойчивост, така наречения „Постоянен фонд“. Чрез него ще имаме независим източник на финансиране с  постоянен приток на средства на годишна база. Фондацията е  домакин на фонд „Валя Крушкина“, който пък е модел и механизъм за развитие на частната филантропия.

Кои са хората, които подкрепят дейността ви?

Зад тези успехи стои подкрепата и доверието на много хора. Ще започна със седемте човека, членове на нашето Настоятелство, задължително ще спомена  и онези над 80 човека, работили безвъзмездно за нас като оценители на проекти по различните наши програми и фондове, над 15-те доброволци , които ни подкрепят  в различни  наши събития, разбира се хората, които участват в нашите програми и накрая специално място искам да отделя на дарителите. През годините ние сме получавали доверието и финансовата подкрепа на големи частни фондации – Фондация „Чарлз Стюарт Мот“ (САЩ), Фондация „Оук“ (Швейцария), Фондация „Велукс“ (Дания), Фондация „Крал Бодуен“, (Белгия), Фондация „Америка за България“. Имаме добро партньорство и дълга съвместна работа с корпоративни дарители от България, като Еврофутбол от 2007 г., Първа Инвестиционна банка от 2005 г., SAP Labs България от 2010. Подкрепа за нашите каузи са дали и над 1 500 индивидуални дариели. Всички тези хора и компании са ценен ресурс за нас и бих искала за пореден път да изкажа нашата благодарност.

Пълния текст, четете на vesti.bg

12Nov

Знаци на добро

Posted by admin on 7th November 2014

Продължаваме да ви представяме материали свързани с отбелязването на 100 години от създаването на първата обществена фондация в САЩ.

Обществените фондации са не само източник на средства, но и двигател и мост за обединяване на хора и ресурси на местно ниво, казва Барбара Леополд от Центъра по филантропия и гражданско общество – Ню Йорк.

Защо в САЩ дарителството към организации е по-развито от даряването на средства за физически лица, как работи една 100-годишна фондация и как държавата стимулира развиване на култура на дарителство – разказва Барбара Леополд, асоцииран директор в „Център по филантропия и гражданско общество“, Ню Йорк (philanthropy.org).

Какво е мястото на дарителството във вашата страна, в града, в семейството?

- Много хора в САЩ се занимават с дарителство. Мисля, че даренията към организации са по-познати на обикновения американец от тези към физически лица. Това се дължи до голяма степен на факта, че американците не се срамуват да поискат от приятели да подкрепят кауза, за която ги е грижа. Тези, които работят в полето на филантропията обичат да казват: „ако не поискаш, няма да ти дадат“. В моето семейство, родителите ми, роднини, аз, моята сестра, всички подкрепяме много и различни организации. Подкрепяме инициативи, свързани с изкуство; даряваме за местната библиотека и оркестър, но също даряваме за генни изследвания, защото имаме приятел, чиято организация се занимава с важни изследвания на стволови клетки. Даряваме за борба с диабета, поради заболяване на член от семейството. След като аз и сестра ми станахме родители, започнахме да подкрепяме акции за набиране на средства в училищата на децата ни и да приканваме други наши приятели да правят същото. Мога да кажа, че „даряването“, както и „искането на дарение“ е твърде обичайна дейност в моята страна, в моя град – Ню Йорк, и в моето семейство.

- Как държавата подкрепя дарителството в САЩ?

- Всеки, който е правил дарения през годината може да изиска данъчни облекчения (до определен процент от общия си доход). Изискванията за организации, даренията към които водят до данъчни облекчения, са широки. Те са определени от Internal Revenue Service (Службата за вътрешни приходи). Много организации отговарят на тези изисквания, като например: Червеният кръст, Грийн Пийс, Лекари без граници, обществените телевизии и обществените радиа, обществени фондации, университети, повечето религиозни организации – включително църквите, джамиите и синагогите. Освен пари, дарения, за които могат да се ползват данъчни облекчения, са направените под формата на активи: акции и ценни книжа, недвижима собственост, дори употребявани автомобили. В по-малък размер, но също облекчения са допустими за нефинансови дарения, включително компютри, дрехи и предмети от домакинството (нови или употребявани).

Не на последно място, организациите в обществена полза могат да получат статут, който им дава облекчения при закупуване на стоки или услуги. Подобен статут имат обществените фондации, „Армията на спасението“, „Амнести Интернешънъл“. Те са с най-благоприятния данъчен статут в сравнение с частните фондации (като „Келог“, „Форд“ и др.)

Целият текст може да прочетете на: vesti.bg

07Nov

100 години обществени фондации в САЩ

Posted by admin on 6th November 2014

По повод стогодишнината от създаването на първата обществена фондация в света, Фондация „Работилница за граждански инициативи“ обявява ноември за месец на дарителството. Инициативата ще бъде отбелязана с поредица от материали, посветени на дарителството на сайта Vesti.bg. У нас моделът на обществената фондация беше пренесен с помощта на Американската агенция за международно развитие и от 2002 г. насам се развива успешно в 10 различни населени места, предимно средни и по-големи градове. Вярвайки, че  гражданското общество не може да съществува без активната подкрепа на социално отговорни хора, корпорации и институции, от 2009 г. насам ФРГИ инвестира в институционалното развитие на обществените фондации в България с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“ и фондация „Америка за България“.  Представяме ви част от първия материал, с който обявяваме старта на месеца на дарителството във ФРГИ:

„Съветът на фондациите в САЩ отбеляза 100-годишнината от създаването на първата обществена фондация в страната на конференция, която се проведе в Кливлdнд, Охайо – града, в който Фредерик Харис Гоф, юрист и банкер, създава модела през 1914 г., защото вярва, че всеки може да бъде дарител за своята общност. Исторически изследвания показват, че Фредерик Хайрих Гоф по това време поддържа тесни връзки с друг голям американски филантроп, Джон Д. Рокфелер. Началото на 20-ти век е време на преструктуриране на американската филантропия. Заедно с големите частни фондации на Джон Д. Рокфелер, Оливия Сейдж и Андрю Карнеги възникват и голям брой светски фондации, които обединяват по-малки дарители за различни каузи. Основната промяна, която настъпва, е пренасочване на фокуса на филантропията от задоволяване на непосредствените нужди на бедните, традиционен за религиозната благотворителност, към филантропия, основаваща се на знанието и научния подход за решаване на различни проблеми.“


Целия текст можете да прочетете във Vesti.bg

Categories: Uncategorized
06Nov

Разкрий своя потенциал

Posted by admin on 21st October 2014

Днес ще ви запознаем с един различен проект. Проект, който ще се превърне в история за промяната, за израстването над обществените предразсъдъци и за силата на истинското приятелство.

Осем белгийски момчета и осем нашенски младежи, в неравностойно положение ще се срещнат в родопското село Гудевица, за да се научат как се оцелява в природата, защо е важно да работиш в екип и какво е да знаеш, че бъдещето ти зависи от самия теб.

Всъщност героите на тази история могат да оцеляват, но на улицата. Там, където са се научили сами да се борят за да преживяват, незачитайки чуждата собственост; където големият свят ги отхвърля, а зад никой ъгъл не дебне спасение. Защото за тези 16 момчета обществото никога не е било приятел, а напротив – недрожелюбен непознат.

Историята на тези герои не е сценарий за филм, а реалност.  Причината за нея е проектът „Разкрий своя потенциал“ на сдружение „Ре-Акт“. Той има за цел да намали социалната изолация на участниците, като чрез успешни практики по време на обмена им помогне да изградят друга наглса към околния свят и към собствения им живот. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия по програма „Еразъм+“. По проект 16 младежи се впускат в десетдневно приключение из Родопите за да се изкачат над обществените предразсъдъци, но тяхната история ще продължи и след това.

Categories: Uncategorized
21Oct

Покажи как живеят българските деца със снимка

Posted by admin on 14th October 2014

“Детските права имат лице и история.”, покажете ги в снимка и се включете в „УНИЦЕФ Фоторепортери“.

Фото инициативата е първият етап от информационната кампания за популяризиране правата на детето, която УНИЦЕФ организира. Поводът е от 25 години от подписването на Конвенцията за правата на детето. От 29 септември до 24 октомври всеки ще може да изпраща авторски снимки, представящи живота на децата през призмата на техните права. За целта е създадена специална онлайн платформа. Получените снимки  ще бъдат селектирани в  2 основни категории: за деца, на възраст до 18 години и за възрастни, над 18 години. Категориите, в които ще могат да се подават снимки, отразяват основните детски права: право на живот, право на име и гражданство, право на семейство и семейна среда, право на информация, право на свобода на изразяване, право на лично пространство и личен живот, право на грижи и закрила, право на добър жизнен стандарт, право на развитие и образование, право на защита от експлоатация, сексуално малтретиране, лишаване от свобода и търговия с деца. Най-добрите 50 снимки ще бъдат включени в пътуваща изложба. С официалното представяне на изложбата, на 6-ти ноември ще стартира и вторият етап от кампанията.

Categories: Uncategorized
14Oct

Дарителството в България през 2013 година

Posted by admin on 2nd October 2014

Предлагаме ви част от Анализа на Български дарителски форум за тенденциите, посоките и обществените нагласи в дарителството

Тенденции сред фондациите

Даренията, направени от българските фондации, бележат ръст с близо 11% спрямо 2012 г. Това увеличение основно се дължи на факта, че български организации са администратори на двете междуправителствени програми – Програма за България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2009-2014 г. и Норвежкия Финансов механизъм и Българо-швейцарската програма за сътрудничество, които и през 2013 г. финансираха редица проекти на НПО.

Даренията, направени от фондации, базирани извън България, са намалели с около 30%, което основно е резултат от приключилите за страната ни програми на 5

Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа и на Балканския тръст за демокрация.

Големите чуждестранни донори в България (фондация „Америка за България”, фондация „Чарлз Стюърт Мот”, фондация „Велукс” и др.) са дарили над 33 млн. лв.

Сред тях най-големият дарител остава Фондация „Америка за България“ – над 90% от финансовата подкрепа за каузи идва именно от тяхна страна – общата сума за 2103 г. е 30,130,649 лв.

Фондациите през 2013 г. започнаха да използват различни и иновативни механизми за набиране на средства и привличане на съмишленици. Подобен пример са дарителските кръгове, особено популярни извън София, създадени по модела на британската The Funding Network, обединяваща индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна. В България такива дарителски кръгове се организират от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в 8 града от страната и за 2013 г. са набрали 133,407 лв. от 419 индивидуални дарители за 42 каузи.

Целият текст на Анализ на Български дарителски форум, може да прочетете тук:

http://www.dfbulgaria.org/wp-content/uploads/2014/10/Analiz_Daritelstvoto-v-Bulgaria-prez-2013_BDF.pdf.

02Oct

ФРГИ подкрепя гражданският сектор в Унгария

Posted by admin on 17th September 2014

Фондация „Работилница за граждански инициативи” изразява подкрепата си към неправителствените организации в Унгария, които са обект на зачестили репресии, комрометиращи тяхната надежност и заплашващи независимостта им.

След преизбирането на правителството на Виктор Орбан през април 2014 г. в Унгария са предприети опити за налагане на пълен държавен контрол върху дейността на гражданските организации, което е  пряко нарушение на основните свободи и принципи на Европейския съюз.

„Ние сме убедени, че унгарските граждански организации не трябва да остават сами в борбата си да защитят своята легитимност и независимост, както и че този случай заслужава вниманието на най-високите европейски институции.“, пише в петицията.

Подкрепете и вие неправителствените организации в Унгария тук: http://www.esurveyspro.com/Survey.aspx?id=ed23ae97-2927-4f60-874f-1313f9a30958

17Sep
Страници